Aan de slag

Aan de slag

Zo. Nu we weten welke materialen en ingrediënten we nodig hebben kunnen we beginnen met het maken van de taart.
Let op: Dit voorbeeld is de taart die ik maakte voor een tweeling. Ze waren jarig en kregen allebei een eigen minitaart, dus een kleintje! De uitleg
1. De Taart
Je bakt een taart in een bakvorm. Als je een breed rond taartblik gebruikt, doe ik er meestal lekker veel beslag in, anders wordt hij zo laag. Zorg dat je hem heel laag zet (hetelucht 130 graden) en langer dan voorgeschreven. Zo wordt ook het binnenste goed gaar zonder dat het buitenste verbrandt. Je weet dat de taart goed is door er een satéprikker in te steken. Als hij er droog uit komt, is hij gaar.
2. Vullen
Als je aan de volgende stap begint, moet je taart totaal afgekoeld zijn. Laat hem minstens 4 uur op kamertemperatuur staan. Ik bak de taart altijd de dag voordat ik hem ga versieren. Kijk als eerste of de taart geen bolling aan de bovenkant heeft. Heeft hij dit wel, snij hem dan met een broodmes aan de bovenkant af.
Zet je taart op de schaal waarop je hem wilt serveren, het is later moeilijker om de taart te verplaatsen dan nu. Om te voorkomen dat de schaal vies wordt, doe je een paar stroken bakpapier onder de randen van de taart.
Snij de taart horizontaal door het midden. Haal de bovenste taartlaag eraf en smeer de vulling op de onderste taartlaag. Leg de bovenste helft er weer netjes op. Haal de losse kruimels van de bovenkant en zijkant.
3. Botercrème
Nu heb je je taart gevuld. Wat we het eerst doen, is hem met botercrème insmeren. Dit zorgt ervoor dat de kruimels weg zijn en het fondant straks lekker glad over de taart ligt. Smeer of spuit je botercrème op de bovenkant en aan de zijkanten. Glijd dit strak met een spatel of een ander glad oppervlak, waardoor je een dun laagje botercrème over en rondom de hele taart krijgt. Nu zetten we dit even in de koelkast, zodat het een klein beetje uit kan harden. Ondertussen gaan wij met de versiering aan de gang.
4. Fondant
We gaan nu de basiskleur van de taart maken, de ondergrond van de versieringen. Dit doen we met fondant of marsepein, maar ik zeg het even in de vorm van fondant. Snijd een stuk af waarvan je denkt dat groot genoeg is om over de hele taart te kunnen (denk aan de zijkanten). Kneed dit goed door zodat het wat zachter wordt. Met poedersuiker op het aanrecht zorg je dat het fondant niet aan het aanrecht en de deegroller kleeft. Rol het fondant uit. Dit kan ook op bakpapier. Gebruik veel poedersuiker, want het gaat snel plakken! Op het moment dat je denkt dat het fondant groot genoeg is om over de taart heen te doen, pakken we de taart erbij.
5. Bedekken
Er zijn veel manieren om de fondant over de taart te doen. Ik leg het meestal op bakpapier en leg het dan omgekeerd op de taart. Ook kun je het over de deegroller leggen en zo de fondant op de taart doen. Zorg dat je de fondant zó neerlegt, dat je de zijkanten ook kunt bedekken! Strijk de bovenkant glad met je handen of een smoother. Ga nu over de randen en zorg dat de fondant strak op de taart blijft liggen. De plooien zijn moeilijk weg te krijgen, zorg dat je dit met geduld doet, anders wordt het lelijk. Dit is het lastigste gedeelte! Als je klaar bent snijd je met een mesje het overige fondant eraf. Dit kun je bewaren voor eventuele figuurtjes.
6. Versieren
Nu kan het versieren beginnen. Wat je meestal doet is fondant in een bepaalde kleur uitrollen, daar figuurtjes of stippen uit halen en die met een heel klein beetje water als lijm, op je taart leggen. Zoals in mijn voorbeelden kun je aan de zijkant koekjes doen, die plak je dan met wat botercrème vast. Er zijn gewoon ontzettend veel manieren. De koekjes zijn handig voor als de zijkant niet zo goed gelukt is.
Ook kun je de botercrème die je overhebt kleuren met kleurstoffen en met een spuitzak een paar figuurtjes op of rondom de taart spuiten. Er zijn heel veel verschillende dingen om te doen! Alles is te doen, kijk voor inspiratie maar op youtube!
7. Serveren
Haal het bakpapier onder de randen van de taart vandaan en maak de schaal verder schoon. Kijk of er nog iets mist, iets dat je erbij kan doen ofzo. Je kan de taart in een doos doen of in een taartenbak. Ook zijn er speciale blaadjes om onder je taart te doen (Xenos), dit geeft een extra randje eromheen. Dit was eigenlijk hoe je een taart maakt! Als er vragen zijn hoor ik het graag! Succes!

Maak jouw eigen website met JouwWeb