Tips&Trucs

Spuitzak maken:
Een spuitzak hoef je helemaal niet te kopen. Als je er erg vaak mee werkt en verschillende figuurtjes wilt maken, is dit wel handig. Dan moet je een spuitzak kopen met verschillende spuitmondjes erbij. Maar je kan hem ook prima zelf maken. 
1. van bakpapier. Neem een stuk bakpapier en vouw hem als hieronder. Met een plakbandje vastplakken, heel klein puntje eraf knippen en je kan beginnen!
 
2. Vriezerzakje. Dit is makkelijker en beter (vind ik). Pak een hersluitbaar zakje, deze zijn stevig. Doe de botercrème of eiwitglazuur erin en knip van een hoekje een HEEL klein puntje af. Nu kan je beginnen :)


Hoge Cake:
Als je een hoge cake wilt maken, maar je hebt alleen een lage bakvorm, doe er dan rechtopstaand bakpapier in. Nu kan de cake lekker hoog worden! Voorbeeld:


Letters snijden en schrijven:
Voor letters zijn linealen te koop. Deze druk je op het fondant en dan kun je ze op je taart plakken. Heb je dit niet, dan zijn er verschillende manieren om letters te maken:
1. gewoon uitsnijden met een mesje. Raad ik af: wordt vaak lelijk!
2. print een lettertype groot uit en knip de letters uit. gebruik deze als template: leg de letter op het fondant en snijd eromheen.
3. Uitstekers: Met kleine kinderen in huis heb je misschien wel uitsteekletters voor klei. Deze kun je prima gebruiken voor het fondant.
4. schrijven. Je kunt letters ook zelf schrijven, hier heb je zeker een spuitzak voor nodig (zie tips&trucs hoe je er zelf een maakt! Vul de spuitzak met botercrème of eiwitglazuur (icing). Het is belangrijk dat je eerst even oefent op een stukje bakpapier ofzoiets, want vaak gaat het niet in 1 keer goed! de truc is om de zak heel langzaam te bewegen terwijl je knijpt. Als je te hard knijpt of te langzaam de zak beweegt, krijg je een onregelmatig dikke lijn. Als je te snel beweegt krijg je gaten in je lijn. Dit is dus even oefenen! Kan trouwens ook goed met gesmolten chocolade.
Fondant kleuren:
Je kan, als je bijvoorbeeld een bloementaart maakt, 5 verschillende kleuren fondant kopen. Maar wat handiger is, is om kleurstoffen te kopen. Dan koop je witte fondant en kan je kleuren maken die je zelf wilt, net iets lichter of donkerder. Let op: kleurstoffen van het merk wilton zijn erg bekend, deze kosten 3,75 per klein potje. Bij de toko haal je grotere potjes die 80 cent tot 1,50 kosten. Ze zijn misschien iets minder sterk, maar dus veel voordeliger.
Kokos kleuren:
Als je bijvoorbeeld een strandtaart maakt en je wilt zand op je taart: hoe doe je dat? Of als je cookiemonster cupcakes gaat maken en je wilt de harige structuur nabootsen. Dit kan heel makkelijk met kokos. Je kan geraspte kokos kopen in de winkel. Doe dit in een plastic zakje en doe er een paar (niet te veel) druppels kleurstof bij. Goed schudden en je hebt je kokos gekleurd!
Bewaren:
Je kan je taart het best de dag zelf of de dag van tevoren maken, zodat je hem niet langer hoeft te bewaren. Dit is het best omdat de vulling natuurlijk wel lekker moet blijven! Het allerbelangrijkste wat je moet weten: NOOIT de taart na het decoreren in de koelkast zetten! Je fondant is namelijk heel gevoelig voor vochtigheid. Als je het in de koelkast zet, trekt de botercrème de fondant naar zich toe door de vochtigheid van de koelkast. Ik zeg dit uit eigen ervaring, dus gewoon echt niet doen!
Fondant en marsepein dat je niet gebruikt kun je bewaren. Verpak dit goed en leg het in de voorraadkast, niet in de koelkast. Zeker 7 maanden nog bruikbaar. Zorg wel dat er geen slagroom/kruimelresten op zitten als je het inpakt!